TAIP KATA KUNCI CARIAN ANDA DI SINI:

Wednesday, October 31, 2012

Tips Melawat Cameron Highlands: Pokok Teh

Dalam membuat catatan mengenai bunga Camellia dalam catatan yang lalu, terlintas idea untuk menulis satu catatan khusus mengenai pokok teh dan berkongsi gambar-gambar yang berkaitan dengan tanaman ini. 

Maklumlah, teh merupakan antara tarikan utama di sini selain strawberry (insyaallah, dah terlintas pula untuk berkongsikan mengenai pokok strawberry pula nanti) dan sayur-sayuran. 

Jadi untuk catatan kali ini saya kongsikan sedikit info mengenai pokok teh dari segi sejarahnya dan sedikit info botani tanaman ini. Siri keduanya pula saya akan berkongsikan mengenai pemprosesan daun teh untuk menjadi serbuk minuman. 

Semuanya bukan dari pengetahuan saya tetapi Insyaallah akan merujuk kepada rakan yang bekerja di ladang teh. Mereka adalah pakar dalam tanaman teh.

Nama teh Camellia diambil dari nama latin , Georg  Kamel pada tahun 1753 sebagai penghormatan kepadanya atas sumbangan dalam ilmu botani oleh Carl Linnaeus. Namun pada 1818, Robert Sweet telah secara formal menukarkan species thea kepada genus Camellia  manakala nama sinesis bermaksud dari China dalam bahasa Latin. 

Teh dikatakan berasal dari Negara China dan mempunyai sejarah lebih daripada 4000 tahun yang lalu. Ianya menjadi bahan minuman utama bagi mereka dan juga ubatan tradisional.

Di Malaysia, sejarah teh bermula apabila pemilik Boh Plantation, A.J Russell membawa anak benih pokok teh ini ke Cameron Highlands untuk ditanam secara besar-besarn seawal 1924. 

Untuk menanamnya, beliau mendapatkan bantuan pakar teh British yang mengusahakan tanaman teh ini di Daerah Nuwara Eliya di Sri Lanka. 

Maka selepas itu, tanaman teh mula bertapak di Cameron Highlands sehingga mendorong beberapa syarikat yang lain membuka ladang teh mereka juga di sini. 

Daun teh tidak besar dan membujur sekitar 4-9 cm dengan batang pokok yang keras. 

Pokok teh jika dibiarkan boleh meninggi sebagaimana pokok tanaman yang lain namun bagi tujuan pengeluaran dan penuaian daun teh, maka ianya sentiasa dipangkas sekitar 90 cm hingga 110 cm ataupun paras pinggang purata manusia untuk memudahkan ianya dituai. 

Daun teh yang dipetik sebenarny bukan daun tua tetapi pucuk mudanya yang lebih mempunyai aroma dan rasa teh. 

Kalau tak silap saya untuk mendapatkan daun teh, kitaran 2 hingga 3 minggu diperlukan sebelum ianya kembali dituai. 

Cara tuaiannya melalui beberapa cara. Seawal tanaman teh ini diperkenalkan di Malaysia, kaedah memetik menggunakan tangan dan manual dilakukan setiap hari oleh pemetik daun teh yang biasanya adalah wanita. 

Setiap hari pemetik daun teh akan memulakan kerja seawal yang mungkin untuk memetik pucuk daun muda yang segar. 

Dengan mengendong raga rotan dibelakang mereka akan memetik pucuk daun teh dan terus meletakannya di dalam raga yang dikendong. 

Purata hasil setiap pemetik daun teh melalui kaedah ini sekitar 20 kg seorang dan ini menyebabkan ramai tenaga kerja diperlukan. Kebanyakan pemetik daun teh adalah berasal dari India yang dibawa masuk oleh British ketika itu. 

Menjelang tahun 1980an , kaedah tuaian menggunakan pemangkas diperkenalkan dengan kotak plastik dan pisau pemangkas direka untuk tujuan menuai daun teh. 

Cara ini dapat mempercepatkan proses penuaian sehingga 80-120 kg sehari tetapi hasilnya tidak sebaik petikan tangan kerana kadangkala daun tua akan turut dipotong. 

Namun kaedah tuaian ini masih mendapat sambutan kerana dapat mengurangkan jumlah tenaga buruh untuk tujuan penuian daun teh.

Sekitar tahun 1990an , pemotong daun teh berjentera mula diperkenalkan di mana dua orang pekerja diperlukan untuk memegang jentera penuai dan bergerak ke arah pucuk segar. 

Kaedah ini bukan sahaja mempercepatkan proses penuaian dan kadar produktiviti setiap penuai boleh mencecah sehingga 200 kg seorang sehari. 

Namun masih mempunyai hasil yang sama iaitu daun muda dituai dan kadang kala daun tua juga turut serta.

Teh memerlukan jumlah taburan yang tinggi iaitu melebihi 2000 mm setahun untuk memastikan pokoknya subur dan terus mengeluarkan pucuk dengan cepat. 

Namun untuk tujuan kawalan penyakit dan juga memastikan pokok ini menghasilkan pucuk yang berkualiti biasanya pokok teh akan dipangkas setiap dua tahun hingga tiga tahun sekali.   




 

1 comment:

Nur haura afeeya said...

Assalamualaikum salam sejahtera warga groupπŸ“’
πŸ’ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπŸ“’πŸ˜‰

1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺πŸ‘πŸ»

3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.

4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.

Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πŸ’ͺ🏼

▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
Skg sudah sembuh dari kanser.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
………………………………………………………………………....
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
..........................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

KOLEKSI CATATAN:

My Photo Collection @ Shutterstock